Hronični bronhitis

Hronični bronhitis  je prouzrokovan čestim zapaljenjem sluznice bronhija, obično prouzrokovan konstantnom iritacijom i ima hroničan tok. Ovo stanje kao rezultat ima delimično ili potpuno oštećene disajne puteve, koji samim tim u manjoj ili većoj meri otežavaju disanje.

Većina pacijenata koja razvije hronični bronhitis bila je u dužem vremenskom periodu izložena zagađenom vazduhu na radnom mestu ili u svom domu. Vazduh može biti zagadjen izduvnim gasovima, duvanskim dimom, hemijskim zagađivačima, metalima, prašinom...

Hronični bronhitis ima veću statističku učestalost kod aktivnih pušača.

Pacijent oboleo od hroničnog bronhitisa počinje da pokazuje simptome kroz postepeno pogoršanje hroničnog kašlja sa belim ili obojenim ispljuvkom. Ako se ne počne sa adekvatnim lečenjem na vreme u daljem toku dolazi do isprekidanog daha, osećaja gušenja, zamora i pri manjem fizičkom  naporu što i te kako narušava svakodnevnicu i smanjuje kvalitet života.Pored toga hronični bronhitis ostavlja trajne ožiljke na plućima.

Kod dece,  hronični bronhitis, se često može komplikovati stvaranjem uslova za razvoj astme i niza ostalih problema sa disanjem.

U našoj ordinaciji možete alergijskim testiranjem identifikovati osnovne alergene koji negativno utiču na vas. Izbegavanjem izazivača, uz preporučene mere zaštite, detoksikacijom organizma, podizanjem opšte odbrambene sposobnosti, stanje pacijenta se može izuzetno poboljšati i stabilizovati, što ce direktno uticati na podizanje kvaliteta života.