Rosacea

Rozacea  je zapaljensko oboljenje kože lica sa izraženim kapilarima, posebno na čelu, nosu, obrazima i bradi. Izražen je svrab, žarenje, sitne a nekada krupne bubuljice ispunjene gnojem, pa se često ne postavi pravilna dijagnoza.

Javlja se najčešće u srednjem životnom dobu, obično kod žena,  ali u novije vreme sve je više mladih sa znacima ovog oboljenja. To se može vezati za sve češći unos takozvane brze hrane, odnosno nepravilnu ishranu!

Bolest se u početku karakteriše naletima crvenila lica koje je uzrokovano toplotom, emocionalnim stresom, ili uzimanjem alkohola ili začinjene hrane. U kasnijem toku ti naleti postaju sve češći i dugotrajniji, dok crvenilo ne bi postalo trajno.

Rozacea ima hroničan tok sa periodima poboljšanja i pogoršanja i vrlo je bitno zaustaviti je u početnoj fazi, zbog čega je jako važno na vreme posetiti dermatologa. On može postaviti pravu dijagnozu, posavetovati vas o higijensko-dijetetskom režimu i izbegavanju faktora koji provociraju bolest. Predložiće vam pravilnu lokalnu terapiju ili eventualno oralnu, ako to zahteva vaše stanje.

Najčešće greške su nanošenje kortikosteroidnih masti (Sinoderm, Hidrociklin, Beloderm),  koje mogu izazvati mnogo neželjenih posledica na koži lica.

U našoj ordinaciji možete uraditi i test netolerancije na oko 300 alergena iz hrane i životne okoline, koje  mogu uticati na stanje vaše kože i pogoršanje rozacee. Praksa je pokazala da pojedine namirnice imaju usku vezu sa pogoršanjem promena kod ovog oboljenja kao i postojanje česte veze izmedju gastritisa i rosacee.