Psorijaza

Psorijaza je hronična bolest kože koja nije zarazna. Manifestuje se kao zadebljanje kože koje prati crvenilo i ljuspice. Prati je svrab, ali se on javlja kod manjeg broja obolelih. Kod nekih osoba se mogu pojaviti i ploče po određenim delovima tela, koje ponekad prate gljivice. Može da zahvati celo telo, ali se prvobitno javlja na laktovima, kolenima, pupku, stopalu i donjem delu leđa. Ako je zahvaćeno celo telo, život osobe može biti veoma ugrožen.

Psorijaza se najčešće javlja kod odraslih, mada nije isključena mogućnost i da se pojavi kod dece. Ova kožna bolest, može se pojaviti u bilo kom životnom dobu, mada se najčešće javlja u periodu između 16 i 30 godina i posle pete decenije života. Ovo je pre svega estetski problem i ne može da stvara ozbiljnije probleme organizmu. Prema skorašnjim istraživanjima svaka deseta osoba ima u sebi gen za ovu bolest, što ne znači da će i oboleti od nje. Kod osoba ženskog pola, psorijaza je povezana sa hormonima, tako da se može javiti tokom trudnoće ili u periodu menopauze, a godinama se tegobe smanjuju.

Simptomi psorijaze

Karakteristične crvene fleke u predelu laktova ili kolena, prekrivene ljuspicama. Promene na koži se mogu smanjiti, pa i ukloniti, ali se može desiti i da zauvek ostanu. I dalje se ne mogu precizno definisati glavni okidači ove bolesti. Stručnjaci govore da stres i pad imuniteta mogu biti primarni uzroci javljanja psorijaze. Odnosno, ogromna količina stresa dovodi  do iznenadnog slabljenja imuniteta, a to dalje može da se ispolji i kroz promene na koži, odnosno psorijazu.

Psorijaza po fazama

Kao ni svako drugo oboljenje, tako ni psorijaza ne nastaje tek tako, iznenada. Ona se javlja u tri osnovne faze:

 • prograsivna faza;
 • stacionirana faza;
 • regresivna faza.

U prvoj progresivnoj fazi počinju da se naziru promene na koži koje se sa osipom spajaju pri čemu nastaju mrlje različitih veličina. Druga faza je karakteristična za period posle nekoliko nedelja od pojave oboljenja. To je faza stabilizacije bolesti. U poslednjoj fazi, bolest se polako povlači, jer su mrlje spljoštene i koža počinje da se pročišćava.

Lečenje psorijaze

Lek za psorijazu ne postoji, ali se tegobe mogu umanjiti adekvatnom terapijom. Lečenje podrazumeva negu kože. Koža uvek treba da bude vlažna što se postiže određenim preparatima. Kod blagih vidova psorijaze zadebljale ljuspice se mogu skidati. Ako je zahvaćena mala površina kože prepisuje se blaga, lokalna terapija. Dermatolog tada najčešće prepisuje određenu mast ili kremu koja je na bazi keratolitika koji će ubrzati proces ljuštenja kože, a pored toga prepisuju se i masti koje leče zadebljenja na koži. Kod težih oblika može se uključiti u lečenje i fototerapije (blagovremeno izlaganje kože UV zračenju).

Pravilna ishrana pomaže protiv psorijaze

Prilikom lečenja svake kožne bolesti, važnu ulogu ima detoksikacija organizma. Pokazalo se da proces detoksikacije smanjuje simptome psorijaze pa se preporučuje da se uradi u jesenjem periodu.

 

 

Psorijaza nije infektivna bolest. Uz adekvatno lečenje, manje stresa, pravilnu ishranu i održavane spoljne higijene, može se kontrolisati i smanjiti mogućnost da se ova kožna bolest pojavi.

Psorijaza ne znači samo suve perutave ljuspe na koži. Osobe koje boluju od psorijaze se plaše odbijanja ili nedostatka ličnog i porodičnog života, teškoća kod pronalaženja zaposlenja i komplikacija povezanih sa psorijazom koje na kraju mogu da dovedu do invaliditeta.

Pacijenti sa psorijazom mogu da se suoče sa široko prisutnim nedostatkom tolerancije. Njihov kvalitet života je drastično smanjen, zbog simptoma psorijaze.

Neprijatni simptomi psorijaze i rasprostranjeni negativni društveni stav prema psorijazi mogu izuzetno negativno da utiču na samopouzdanje pacijenta; pacijenti se osećaju neshvaćeno, marginalizovano i stigmatizovano. Iz svih tih razloga, pacijenti bi trebalo pažljivo da prate svoje emocionalno stanje. Uspešno lečenje psorijaze uveliko zavisi od toga, da li pacijent može da se osloni na svoju porodicu i prijatelje kada mu je potrebna podrška u teškim trenucima.

U nastavku su navedeni tipični simptomi depresije, koji mogu da se primete kod osoba sa psorijazom. Ako mislite da imate većinu ovih simptoma, trebalo bi da potražite medicinsku pomoć.

 • promena apetita i težine (nedostatak apetita i gubitak telesne težine ili povećanje apetita i telesne težine)
 • promena ritma spavanja (dug san, nesanica, često buđenje noću ili prerano buđenje)
 • usporeni pokreti tela, usporeno hodanje ili strah i uznemirenost
 • slab seksualni nagon
 • nedostatak energije, slabost, ekstremni umor
 • gubitak interesa za ono u čemu ste uživali; nesposobnost uživanja
 • neodređen strah i nemir (anksioznost)
 • nervoza zbog beznačajnih razloga, razdražljivost, neočekivana odbojnost
 • nemogućnost koncentracije
 • osećaj beskorisnosti, krivice, neuspeha
 • osečaj beznađa
 • hipohondrija ili preterana zabrinutost za zdravlje
 • razmišljanje o samoubistvu