Bubuljice i akne

Bubuljice ili akne pogadjaju gotovo sve mlade( u pubertetu kada pod dejstvom hormona počinju da funkcionišu lojne žlezde ) ali i dobar deo odraslih (zbog neregulisanog hormonskog statusa, upotrebe loše kozmetike,pogrešne nege kože, pušenja, nepravilne ishrane).

Bubuljice se najčešće lokalizuju na licu, ali se mogu javiti i u predelu vrata, dekoltea i ledja.

Bubuljice koje se javljaju u pubertetu obično imaju naslednu komponentu,  vezanu za tip kože i hiper sekreciju lojnih žlezda koje se zbog toga mogu zapušiti, sprečiti izlivanje loja i izazvati začepljenje lojnog otvora,  stvarajući komedone ili mitisere. Kada dodje do upale začepljenog otvora onda se stvaraju promene koje se nazivaju bubuljicama, gnojanicama ( papulopustule) koje su ispunjene gnojem i koje mogu biti bolne. Nekada se promene mogu stopiti i u dubljim slojevima kože praviti ciste(cistične akne) ili takozvane noduluse koji mogu biti i veličine lešnika. Oni obično ostavljaju ožiljke i nakon povlačenja.

Klinička slika akni može varirati od lake, srednje i teške forme pa i pristup lečenju zavisi od toga.

Čest oblik akni kod odraslih jesu takozvane kozmetičke akne i javljaju se kada koža reaguje na pogrešno izabranu kozmetiku koja se koristi.U nekim vrstama kozmetike postoje komedogene supstance koje blokiraju lojne žlezde i izazivaju bubuljice.

U našoj ordinaciji možete izvršiti  dermatološki pregled  koji će postaviti dijagnozu, i u razgovoru sa vama pokušati da definiše razloge za pojavu bubuljica u zavisnosti od vašeg starosnog doba i kliničke slike. 

Dobićete i preporuke za pravilno tretiranje bubuljica i kože lica kao i higijensko – dijetetski režim

Takođe možete uraditi i test netolerancije na oko 300 alergena  i na taj način isključiti, eventualne, faktore koji utiču na pogoršanje vašeg stanja.

U okviru ovog testiranja mogu se testirati i uzorci kozmetike koju koristite, u cilju pronalaženja najoptimalnijih preparata za negu vaše kože.