Gluten je protein koji se nalazi u pšenici, raži, ječmu, spelti i njima srodnim žitaricama.
Ljudi koji imaju alergiju na gluten stvaraju antitela na njega i imaju bolest koja se naziva celijakija.
Postoji veliki broj pacijenata koji imaju netoleranciju na gluten, njihov organizam ne stvara antitela na taj protein, odnosno, nemaju celijakiju, ali imaju probleme.
Simptomi netolerancije na gluten :
- Bolovi u stomaku, grčevi, nadimanje, zatvor ili proliv
- Slaba koncentraciju ili problem sa pamćenjem
- Česte glavobolje
- Hroničan umor
- Bolovi u mišićima i zglobovima
- Problemi sa kožom (ekcemi i kožni osip)
- Nedostatak gvožđa (anemija)
Ishrana bez glutena kod tih osoba umanjuje gastrointestinalne tegobe i sve ostale tegobe koje netolerancija na gluten može izazvati.
Kod ovih osoba, u najvećem broju, višemesečna bezglutenska dijeta dovodi do povlačenja svih simptoma, a posle nekog određenog vremena, za razliku od pacijenata koji boluju od celijakije, gluten se u manjim količinama može vratiti u ishranu.
U našoj ordinaciji možemo utvrditi da li imate netoleranciju na gluten, vršiti desenzibilizaciju i dati vam nutricionističke savete kako da se hranite.