Urticaria ili Koprivnjaca

Urticaria ili koprivnjača je jedna od najčešćih alergijskih reakcija kože. Promene na koži izgledaju kao da je ožarena koprivom.

Mnogo je hemijskih posrednika u organizmu koji učestvuju u nastanku koprivnjače, medjutim, najvažniji je HISTAMIN koji je uzročnik intenzivnog svraba na koji se pacijenti najviše  žale.

Mehanizam odgovoran za pojavu ovih promena na koži može biti imunološki i neimunološki.

Imunološki oblici koprivnjače -  Dolazi do stvaranja specifičnih antitela IgE. To su brze reakcije organizma koje uglavnom nastaju nekoliko minuta po kontaktu sa uzročnikom - alergenom.

Neimunološke reakcije  -  Nastaju direktnim oslobadjanjem Histamina i ostalih posrednika iz ćelija koje se zovu mastociti, bez ućešća antigen-antitelo reakcije.

Izazivači i jednog i drugog mehanizma  koji dovodi do koprivnjače mogu biti: lekovi, hrana, aditivi, hemikalije,u nekim slučajevima i emocionalni stres,  kao i faktori iz okruženja  (uslovi stanovanja, radna sredina).

U zavisnosti od trajanja koprivnjača može biti akutna i hronična.

Akutna koprivnjača  se karakteriše naletima koji traju do 12 nedelja.Javlja se u svim uzrastima ali najčešće kod dece i mladih osoba. Uglavnom je imunološke prirode i zavisna od IgE antitela.

Hronična koprivnjača  je ona kod koje se naleti promena javljaju duže od 12 nedelja. Može trajati mesecima i godinama dok se ne pronadje uzročnik. Češće se javlja kod sredovečnih osoba, posebno žena.

Kod dece hronična koprivnjača često je uzrokovana crevnim parazitima i gljivicom Kandidom u crevima.

Najteži oblik koprivnjače je praćen angioedemom. Tada dolazi do otoka rastresitog vezivnog tkiva na licu (kapcima, usnama), šakama, stopalima, jednjaku i dušniku (što uzrokuje otežano gutanje i disanje) kada može biti ugrožen i život bolesnika.

U našoj ordinaciji, pored pregleda dermatologa u smislu postavljanja dijagnoze, saveta o izbegavanju provocirajućih faktora, higijensko-dijetetskom režimu,  kao i saveta omedikamentoznoj  terapiji, možete uraditi testiranje na oko 300 alergena vezanih za hranu, aditive, alergene iz okruženja (životinjska dlaka, grinje, prašina, poleni, farbe, deterdzenti i td.) i na taj način pronaći uzročnika koji je doveo do koprivnjače.

Koprivnjača se može izlečiti jedino eliminisanjem izazivača, lekovi su samo simptomatska terapija, odnosno ne leče uzrok več ublažavaju simptome!