Nadimanje

Nadutost  je višak vazduha koji je zarobljen u crevima i osim neprijatnog osećaja pritiska u predelu stomaka kod pojedinih osoba može izazivati grčeve pa i oštre bolove. Bol se može premeštati, i uglavnom se oseća u delu creva gde se nalazi vazduh koji je zarobljen.

Taj vazduh  se oslobadja iz sistema za varenje preko usta (podrigivanje) ili analnog otvora ispuštanjem gasova.

Svaki čovek normalno ispušta gasove ali kada ta pojava postane prečesta i praćena gore pomenutim simptomima onda je to problem kome se mora posvetiti pažnja.

Jedan od najčešćih problema koji dovodi do nadutosti i stvaranja velike količine gasova je netolerancija na laktozu. Kod ovih pacijenata konzumacija mleka i mlečnih proizvoda izaziva nadutost, gasove i proliv.

Drugi po učestalosti kod problema sa nadimanjem je gluten, protein koji se nalazi u pojedinim žitaricama, i kod pacijenata koji ga ne tolerišu izaziva niz poremećaja u metabolizmu stvarajući višak gasova i izazivajući osećaj nadutosti.

Prvi korak u rešavanju  problema sa nadutošću jeste isključivanje hrane koja smeta većini ljudi (pržena hrana, grickalice, hrana iz pekare, gazirani sokovi).

Mnoge alergije na hranu ( kazein iz mleka, jaja, kikiriki) takodje mogu biti uzrok nadutosti i gasova.

U našoj ordinaciji možete uraditi test netolerancije na hranu, koji će vas usmeriti ka pravilnoj ishrani i ciljanom izbegavanju namirnica koje baš vama smetaju, ometaju varenje i izazivaju nadutost, gasove ili ozbiljnije zdravstvene tegobe.