Elektrosmog - uticaj elektronskih aparata

Elektrosmog je nevidljivo elektromagnetno zračenje, koje nastaje kao posledica korišćenja bežične tehnologije i bežičnih aparata koji rade na električnu struju. 

Najčešći izvori elektrosmoga su: bežični telefoni, računari, predajnici za mobilne mreže, internet, repetitori i odašiljači, mikrotalasne peći, bežični alarmi...

U literaturi se opisuju dva stanja vezana za negativan uticaj elektrosmoga na organizam čoveka i to su stanje takozvane elektrosenzitivnosti i elektrohipersenzitivnosti.

Simptomi ovih stanja su: glavobolja, poremećaj spavanja, hronični umor, razdražljivost, depresija, variranje krvnog pritiska, smanjenje koncentracije, gubitak volje za radom, promene na koži ili promene ponašanja kod dece i odraslih osoba.

Posledice uticaja elektrosmoga na organizam ne moraju biti trenutne,  i najčešće i nisu, već kroz duži vremenski period izloženosti istom dolazi do posledica koje se manifestuju već pomenutim simptomima.

Takođe, hronična izloženost čak i malim stepenima zračenja (poput onih iz mobilnih telefona) može uzrokovati različite vrste raka, narušiti imunitet i biti uzrok pojave Alzheimerove bolesti i demencije, bolesti srca i mnogih drugih bolesti.

Električna preosetljivost (EHS)

Simptomi EHS-a su umor, iritacija lica, tinitus, vrtoglavica i probavni poremećaji. Javljaju se uglavnom nakon izlaganja ekranima raznih uređaja (displeji mobilnih telefona, WiFi uređaji, kompjuteri, televizori). Stručnjaci kažu da je čak 3%  od ukupnog broja ljudi klinički preosetljivo, a čak jedna trećina nas u manjoj meri.

Preporuka je da se električni i drugi bežični uređaji ne drže u spavaćim, i posebno zbog veće osetljivosti, dečijim sobama,kao i da se posle korišćenja u potpunosti gase.

U našoj ordinaciji možete izvršiti pregled aparatom koji je u mogućnosti da prepozna opterećenje vašeg tela elektrosmogom i da kroz određene, od proizvođača preporučene procedure i terapije velikim delom ili u potpunosti vaš organizam oslobodi pomenutog negativnog uticaja.

Evo nekoliko jednostavnih saveta o tome kako se boriti protiv elektrosmoga

  • Gasite noću sve izvore zračenja koje ne koristite (WiFi, mobilni i ostale bežične uređaje).
  • Otvarajte sva vrata i prozore u kući  što češće. To omogućava da vazduh cirkuliše kroz kuću, osvežavaju se jonske stukture vazduha od teških čestisa čađi koje su previše naelektrisane, razmenjuje se energija u telu i poboljšava kvalitet vazduha. 
  • Pojedine domaće biljke (neke vrste lijana i bršljena) prečišćavaju vazduh u zatvorenim prostorijama. Biljka aloe vera pomaže – botaničari kažu da je dovoljno imati samo jednu biljku po svakom komadu elektronske opreme da biste u stanu imali prirodan prečišćivač vazduha.
  • Ako želite da vam kuća miriše bez upotrebe sintetičkih oseživača vazduha (koji su uglavnom puni neugodnih hemikalija) kupite parafinske sveće bez dodataka i mirisa.
  • Činija morske soli u kancelariji ili kod kuće apsorbira zagađivače iz okoline.