Neurodermatitis

Neurodermatitis ili atopijski dermatitis je hronična upalna bolest koja se najčešće javlja kod osoba sklonih alergijama. Važnu ulogu u nastanku bolesti ima naslednost, jer od neurodermatitisa najčešće oboljevaju osobe u čijoj porodici već ima obolelih od neke alergijske bolesti. Prvi znakovi neurodermatitisa se mogu javiti u bilo kojoj životnoj dobi, javlja se kod odojčadi i dece a podjednako često se javlja kod muškaraca kao i kod žena.

Simptomi neurodermatitisa

Prvi i najčešći simptomi neurodermatitisa su suvi ljuspasti osip na koži i svrab. Kod odojčadi se najčešće javlja na licu, vratu i temenu dok su kod male dece i odraslih kožne promene najčešće na licu, podkolenicama, nadlakticama, te pregibu laktova i kolena. Suva i osetljiva koža s vremenom gubi sposobnost da veže vodu i dodatno se isušuje, a posledica je upala kože i jak svrab. Svrab uzrokuje češanje i pucanje kože, javljaju se otvorene rane sa mehurićima iz kojih curi bistra tečnost. Iritirana koža pogodna je za naseljavanje, razmnožavanje bakterija i gljivica što može izazvati infekciju.

Uzroci javljanja neurodermatitisa

Premda je sklonost ka neurodermatitisu genetski uslovljena i nasledna, promene na koži mogu uzrokovati različiti faktori. Budući da je neurodermatitis alergijska bolest, najčešći alergeni koji ga uzrokuju su kravlje mleko, pšenica, gluten, belance jaja, polen, kućna prašina, grinje, životinjska dlaka, perje te konzervansi i aditivi u hrani. Za razliku od odraslih osoba kod kojih neurodermatitis najčešće zavisi o stresu, kod male dece i odojčadi najčešći uzrok neurodermatitisa je alergija na hranu.

Iskustva iz naše prakse

Kod pacijenata sa neurodermatitisom gotovo uvek postoji alergija na hranu i to na neku od najčešćih životnih namirnica. Kako se bolest razvija, osobe sa neurodermatitisom razvijaju akutne oblike alergija na polen, kućnu prašinu, citrusno voće, orašaste plodove i drugo.

Nakon izbacivanja iz ishrane glavnog alergena, vrlo brzo uočava se jasan prekid progresije bolesti. Tada, ukoliko pacijent hranom unese glavni alergen, odmah će primetiti novo javljanje promena na koži. Zbog toga je veoma važno pridržavati se uputstva za ishranu koje dobijate od našeg lekara. 

 

Pri testiranju se takođe, tačno utvrđuje hrana na koju je pacijent netolerantan, čijim unosom on nesvesno slabi svoj organizam. Te namirnice poželjno je isključiti iz ishrane. 

U nošoj ordinaciji lečimo uzrok bolesti a ne samo njene simptome.