Ostali dermatološki problemi

Seboroični dermatitis  – Skoro svaki čovek u nekom periodu svog života razvije seboroični dermatitis koji se karakteriše masnom, crvenom, ljuspastom kožom koja često i svrbi. Ovo stanje najčešće se javlja kod odojčadi kao temenjaca ili kao perut kod odraslih ljudi. Seboroični dermatitis se može javiti na koži lica i grudima, hronične je prirode i predstavlja najčešće oboljenje zbog koga se ljudi javljaju dermatolozima.

Seboroične keratoze  Seboroične keratoze su benigni izraštaji na koži, svetlo braon do crne boje. Postaju brojniji na koži sa godinama i nakon dužeg izlaganja suncu. Predstavljaju isključivo estetski problem i potpuno su benigne, ali nekada mogu da imitiraju karcinom kože ili mladež.

Impetigo – Impetigo je bakterijska infekcija kože koja je veoma čest razlog javljanja pacijenata dermatovenerologu. Impetigo se karakteriše crvenim čirevima, plikovima i stvaranjem krasti. Veoma je zarazna infekcija, brzo se širi i prenosi a neophodna je primena antibiotske terapije. Više o impetigu pročitajte ovde.

Herpes simplex  Virusna infekcija koja je prisutna kod više od 70% ljudi. Herpes simplex se karakteriše epizodama izbijanja grupisanih mehurića, najčešće u predelima oko usana. Virus se aktivira u stanjima pada imuniteta i stresa a recidivi mogu biti veoma česti.

Rak kože i aktinične keratoze – U USA se svake godine prijavljuje oko 5 miliona novih slučajeva karcinoma kože. Slična situacija je i u Evropi. Bazocelularni karcinom je najčešći, ali i najmanje ozbiljni oblik raka kože koji zahteva lečenje. Skvamocelularni karcinom je redji oblik karcinoma, ali raste brže i zahteva hitno hirurško uklanjanje. Treći oblik karcinoma po učestalosti je melanom, koji ugrožava život ako se ne otkrije i leči u ranim fazama. Aktinične keratoze su crvenkasto, braonkaste promene na koži oštećenoj hroničnim izlaganjem suncu. One predstavljaju predkancerozno stanje, ali će se samo mali procenat razviti u skvamocelularni karcinom ako se ne leči.

Mnoge promene na koži mogu izgledati vrlo slično. Neophodno je obratiti se dermatologu u slučaju vidljivih promena na mladežima (promena oblika, ivica, boje) ili pojave bilo koje druge izrasline na koži koja se menja i raste, krvari ili svrbi.