Bradavice i Papilomi

Virusne bradavice su benigne izrasline koje se pojavljuju zbog prisustva HPV virusa. Prisustvo ovog virusa u organizmu dovodi do prekomernog rasta ćelija, što uzrokuje pojavu dobroćudnih izraštaja na koži. Postoji oko 100 vrsta humanih papiloma virusa (HPV). Ukoliko je telo zaraženo nekim tipom ovog virusa, to se obično odražava pojavom benignih izraslina na koži. Međutim, kod nekih ljudi, virusne bradavice se uopšte ne pojavlju, iako je HPV virus prisutan u organizmu. Iako se zna da je HPV uzročnik bradavica, mehanizam dejstva virusa i njegova konkretna uloga nisu u potpunosti razjašnjeni.

Najčešće nastaju pod uticajem virusa. Treba ih ukloniti čim ih primetite, jer su promene infektivne i mogu se prenositi na druge delove tela, kao i na bliske osobe, te je zato neophodno hjihovo što hitnije uklanjanje. Bradavice se prenose i direktnim i indirektnim kontaktom. Vreme inkubacije je veoma često i do nekoliko meseci. Pacijenti oslabljenog imunig sistema skliniji su infekciji.

U zavisnosti od mesta pojavljivanja, kao i tipa HPV virusa razlikuju se tipovi virusnih bradavica.

Virusne bradavice – vrste

Virusne bradavice mogu biti raznih oblika i veličina i mogu se naći na različitim mestima na telu, u zavisnosti od toga kojim od tipova HPV virusa je telo zaraženo. Virusne bradavice se najčešće pojavljuju na prstima šaka, uglavnom uz nokat, na nadlanicama i stopalima (tabanima), mada se mogu naći na bilo kom delu tela. Neke od osnovnih vrsta virusnih bradavica:

Obične bradavice

Mogu se pojaviti bilo gde na telu i ako najčešće na vrhu prstiju, kolenima i stopalima. Kružnog su oblika, čvrste i grube površine. Svako oštećenje kože može voditi stvaranju novih bradavica. Koža je posebno podložna širenju bradavica kada je oštećena ili nakon mehaničkog pilinga.

Bradavice na stopalima(tabanima) – mozaične

Pojavljuju se na površini kože kojom gazimo. Trpe pritisak celog tela pa mogu biti jako bolne i ometati normalan hod. Često ih pacijenti ne razlikuju od klavusa (kurjeg oka), i zbog toga se ne obrate dermatologu na vreme. Kod ovih bradavica je čest slučaj stvaranja mozaika odnosno ploča na stopalima. Vrlo brzo se šire i jako teško leče jer su izuzetno duboko postavljene. Ako tretman započne na vreme mnogo ih je lakše izlečiti.

Bradavice oko nokatnih ploča i ispod njih

Ove bradavice se pojavljuju kao otvrdnuće kože oko nokatne ploče sa nejendnakim ivicama. Mogu oštetiti zdrav rast noktiju i potpuno izdići ploču nokta. Pri lečenju, veoma je teško izabrati metodu nakon koje neće ostati trajno oštećenje izgleda nokta.

Končaste bradavice

Izgledaju kao duguljasti, hrapavi končići koji rastu iz jedne baze. Karakteristična mesta za njih su predeo oko očiju, oko usta, lice i vrat.

Zaravnjene bradavice

Karakteristične su za celu površinu lica. Moraju biti uklonjene značajno pliće nego obične bradavice. Nakon uklanjanja neophodno je dati lokalnu terapiju kako se promene ne bi vratile.

Genitalne bradavice (kondilomi)

Javljaju se oko pubične regije i na genitalijama. Prenose se polnim kontaktom i veoma su zarazne.

Lečenje virusnih bradavica

Virusne bradavice se moraju lečiti isključivo odstranjivanjem bradavičastog tkiva, kako bi se sprečilo njihovo dalje širenje po telu. Krioterapija (spaljivanje bradavica tečnim azotom) je postala zastarela metoda uklanjanja bradavica, budući da je tehnologija u medicini znatno napredovala, pa se sada nude i drugi, efikasniji načini za uklanjanje bradavica.

Izbor terapije za uklanjanje bradavica zavisi od vrste bradavica kao i starosne dobi pacijenta.

Bitno je napomenuti da bradavice traba lečiti isključivo u medicinskim uslovima, tj. od strane lekara specijaliste, zato što se bradavica mora ukloniti u potpunosti, da bi se sprečilo njeno širenje na neinficirane delove kože.