Gljivice

 

Gljivice – fungi  su mikroorganizmi biljnog porekla koji ne sadrže hrolofil, te nemaju sposobnost fotosinteze, što znači da žive kao saprofiti ili paraziti na ljudima, životinjama ili biljkama, jer ne mogu da sintetišu hranjive sastojke. U prirodi ih ima svuda – u vodi, vazduhu, zemlji, a prenosioci mogu biti i kućni ljubimci.

Učestalost gljivičnih infekcija kože

Problemi sa kožom, kao rezultat gljivične infekcije, veoma su česti. Njihovoj pojavi pogoduju visoke temperature i velika vlažnost vazduha. Iako, u najvećem broju slučajeva, nije opasna po život, ova vrsta kožne infekcije može, ukoliko se pravovremeno ne leči, da naruši zdravlje.

Tipovi gljivičnih infekcija kože

  • površne ili neinvazivne mikoze kože
  • invazivne mikoze kože.

Neinvazivna mikoza kože

Poznata u narodu kao lišajevi je gljivična infekcija koja se često ponavlja. Simptomi su blede mrlje na tamnoj koži koji mogu imati sitnu bledičastu skramu, posebno posle letovanja. Čest uticaj na pojavu ima pojačano znojenje, pad imuniteta i nošenje odeće ili obuće koja smanjuje provetravane kože. U sprečavanju ponavljanja infekcije značajnu ulogu ima promena načina ishrane. Ovo oboljenje kože nije zarazno, najčešće se javlja na gornjem delu trupa, vratu i nadlakticama. 

Izazivač je gljivica Malassezia furfur koja se inače nalazi na koži ljudi, ali u nekim uslovima dovodi do oboljenja.

Manifestuje se kroz ovalne, crvenkaste ili svetlo braon fleke koje imaju sitnu beličastu skramu, koja se ljuspa kako vreme odmiče. Do ove infekcije kože dolazi zbog pojačanog znojenja, visokih temperature i nošenja odeće koja smanjuje respiraciju. Ovo oboljenje kože nije zarazno, a načešće se javlja na gornjem delu trupa, nadlakticama i vratu.

Pityrosporum foliculitis 

Uzrokovan je prekomernim rastom kvasnih gljivica na koži. Obično zahvata folikule dlaka na licu, po glavi, grudima i nadlakticama. Često se meša sa običnim bubuljicama, izazvanim hormonima i pogrešno se tretira. Ovi pacijenti obično imaju perut i seboroični dermatitis. 

Atletsko stopalo

Atletsko stopalo je gljivična infekcija kože koja se javlja na tabanima i između prstiju na nogama. Najčešće se javlja kod osoba koje se bave sportom jer joj pogoduje pojačano znojenje stopala. Manifestuje se kroz perutanje i vlaženje kože koja je zahvaćena gljivicom. Ova vrsta gljivične infekcije je zarazna.

Gljivice na noktima

Gljivična infekcija na noktima je zarazna i predstavlja zadebljanje i krunjenje nokatne površine. Nokat poprima žućkastu boju i zadebljava se, a infekcija se ako se ne leči na vreme širi i na ostale nokatne ploče.

Tinea corporis

To je zarazna gljivična infekcija na telu, koja se javlja na području trupa i gornjih ekstremiteta. Manifestuje se kao svrab i crvenkasti osip koji se pojavljuje u pravilnim krugovima sa jasnim granicama. Razlikuju se površni i dubinski oblici oboljenja.

Kandida

Kandida je gljivica koja je u malim količinama normalna kao stanovnik ljudskih creva. Kada se prekomerno namnoži dovodi do zdravstvenih problema. Kada se zid creva uništi pod dugotrajnim dejstvom njenih toksina ona prelazi u krvotok i izaziva sistemsku kandidijazu.

Za prekomerno razmnožavanje kandide u organizmu najčesće je odgovorna ishrana koja se bazira na velikim količinama šećera.Tokom lečenja kandidijaze neophodno je držati se odredjenog režima ishrane bez ugljenih hidrata i drugih supstanci kojima se kandida hrani, to jest koji joj stvaraju pogodnu sredinu za razmnožavanje.

Kandida se može naći na koži i noktima, može izazivati nadutost, obstipaciju ili proliv, vrlo često smenjivanje tvrdih i suvih stolica sa prolivima. Može biti uzrok umora i iscrpljenosti, davati poteškoće u koncentraciji, razdražljivost i depresiju. Crevna kandidijaza često je u kombinaciji sa vaginalnom kandidijazom kod žena.

Dijagnoza gljivičnih infekcija kože

Pored kliničkog pregleda, dijagnoza gljivične infekcije zahteva i obavljanje mikološkog pregleda, a ponekad i uzimanje isečaka kože ili nokta.

Lečenje gljivičnih infekcija kože

Lečenje zavisi od nekoliko faktora – starosti pacijenta, vrste gljivca i mesta na kojem se infekcija pojavila. S obzirom na to da je i u lečenju i u prevenciji veoma važno dobro održavati higijenu kože, tokom lečenja se preporučuje korišćenje antimikotika u vidu šampona i krema. Tome se dodaje terapija u vidu tableta ili kapsula.

Važno je naglasiti da, ukoliko je gljivična infekcija zahvatila kožu obraslu dlakama ili nokatnu ploču, tada terapija i lečenje su dugotrajni, odnosno traju i po nekoliko meseci.

Kako sprečiti pojavu gljivične infekcije kože

  • Sprečiti pojačano znojenje i detaljno održavati higijenu odgovarajućim sredstvima.
  • Ne nositi tuđu obuću.
  • U letnjem periodu nositi laganu i široku odeću, kao i otvorenu obuću.
  • Na javnim mestima kao što su sportski klubovi, bazeni i zajednički tuševi nositi obuću, odnosno ne ići bos.
  • Ako se na koži pojavi perutanje ili crvenilo, odmah se obratite dermatologu. Nikako ne koristite kortikosteroidnu mast bez prethodnog pregleda, jer ona zamaskira infekciju, ali ne sprečava njeno dalje širenje.
  • Kada se javi opadanje dlake kod kućnih ljubimaca obratite se veterinaru, jer može biti reč o gljivičnoj infekciji.