Regulisanje metabolizma

Metabolizam najjednostavnije možemo definisati kao proces u kome naš organizam hranom unete kalorije pretvara u energiju.

Metabolizam nije jedini faktor koji određuje našu težinu, jer težina zavisi i od balansa unetih kalorija u odnosu na kalorije koje sagorevamo. Ako uzimamo više kalorija nego što nam je potrebno dobijaćemo na težini i obrnuto.

Zato se može reći da je metabolizam motor koji sagoreva kalorije.

Faktori koji utiču na metabolizam su:

- Starosna dob (prirodno se usporava oko 5% po dekadi posle četrdesete godine). Tada se uglavnom gubi na mišićnoj masi a dobija na salu.

- Pol (muškarci fiziološki imaju brži metabolizam od žena i manji procenat masti)

- Hipotireoza (smanjen rad štitne žlezde) usporava metabolizam

- Genetika (urođeno sporiji metabolizam)

-način života (fizička neaktivnost, poslovi koji se obavljaju,  uglavnom, u sedećem položaju koji dugo traje)

 

Česte greške koje se prave u praksi jesu nepravilne dijete  koje se uglavnom svode na gladovanje. Gladovanjem se usporava metabolizam jer organizam pokušava da sačuva energiju koju mu oduzimate gladovanjem i kao odbrambeni mehanizam usporava sagorevanje kalorija t.j. metabolizam.

Često ste čuli da ne treba preskakati doručak. To je tačno, metabolizam koji je mirovao preko noći budite i podižete doručkom koji ga stavlja u pun pogon.

Pijte dovoljno vode  jer ćete na taj način izbacivati toksine, ubrzati metabolizam i izbeći uzimanje hrane kada vam ona nije potrebna.

U našoj ordinaciji možete saznati koja vrsta namirnica odgovara, individualno, vašem organizmu kroz test netolerancije na hranu, kao i pravilan kalorijski unos i pravilno kombinovanje namirnica koje će vam posavetovti nutricionista.

Primenom propisane terapije uz poštovanje dobijenih saveta vezanih za ishranu, unos vode i umerenu fizičku aktivnost možete na potpuno neškodljiv a efikasan način podstaći metaboličke procese i svoj metabolizam održavati u njegovom prirodnom stanju.